Dijital Hastane Nedir?
Sağlıkta bilişim teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasıyla, Dijital Hastane konsepti hayata geçmiştir.
Dijital Hastane kavramı, bilişim teknolojilerinin çalışan ve hasta yararına kullanıldığı bir hastane olarak kısaca açıklanabilir. Fakat bir hastanenin Dijital hastane olarak nitelendirilmesi için bilişim teknolojilerinin kullanılması yeterli bir ölçüt değildir.
Dijital hastane; idari, mali ve tıbbi süreçlerde asgari düzeyde bilişim teknolojilerinin kullanıldığı bir hastaneden her türlü iletişim aracı ve tıbbi cihazın birbiriyle ve diğer bilgi sistemleriyle entegre olduğu, sağlık çalışanları ve hastaların Teletıp ve mobil tıp uygulamalarıyla hastane içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği hastaneye kadar geniş bir yelpazede tanımlanabilir.
Dijital hastanelerin unsurları olarak, Hastane Otomasyon Sistemleri, Görüntüleme Sistemleri, PACS Sistemi, Teletıp Sistemi, İlaç Yönetim Sistemi, Malzeme Yönetim Sistemini sayılabilir.
Radyolojik görüntüler, günlük tıbbi ölçümler, laboratuvar sonuçları gibi hastalara ait her türlü bilginin dijital sistemler sayesinde hızlıca erişilmesi sayesinde sağlık personelinin iş süreçleri hızlanacak ve hasta verilerinin kaydına anlık ulaşım sayesinde tıbbi hataların önüne geçilmektedir.
Hastanelerin, Dijital Hastane konseptini benimsemesinin getirileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Dijital hastanelerde hekimler ve hemşireler hastalarına ait bilgilere zaman ve mekân kısıtlaması olmadan erişebileceğinden; hastaların hastanede bekleme ve yatış süreleri en aza inecek, hastaya ayrılan vakit artacaktır.
- Dijital sistemlere kayıt ve bilgiye kolay erişilebilirlik sayesinde, tıbbi ve idari hatalar en aza inecektir.
- Dijital sistemler sayesinde kırtasiye maliyetleri asgari seviyeye düşecektir. Ayrıca radyolojik görüntüler dijital ortamlar üzerinden verileceği için çevre de korunmuş olacaktır.
- Dijital hastanelerde elektronik sağlık kayıtlarının güvenilir bir şekilde tutulması, saklanması ve rapor edilmesine imkân sağlanarak, hastaların tedavi süreçleri bir bütün olarak takip edilmekte, bu uygulama, teşhiste ve hasta işlemlerinde hız kazandıracak, değerlendirmelerde doğruluk ve kaliteyi artıracaktır.
- Dijital hastanelerde, hastanın herhangi bir ilaca alerjisi varsa bu ilacın uygulanması isteminde sistem uyarı vererek hastaya yanlış ilaç verilmesini engellemektedir.
- Dijital hastanelerde yöneticiler performans izlemi ve değerlendirmesini daha kolay ve hızlı yapabileceklerdir. Böylece, finansal kaynakların etkin ve verimli kullanımı sağlanacaktır.
- Kesin envanter yönetimi, veri madenciliği ve istatistiksel veri analizlerinin yapılması sağlanacaktır.
Dijital hastane konseptine geçiş maliyetli bir yatırım gibi görünse de doğru cihazlar ve dijitalleşme partnerlerinin seçimi ile hastanelere gerekli sistemlerin kurulmasından itibaren çeşitli tasarruflar sağlamaktadır. Hasta bilgilerine her yerden hızlı ulaşım, veri güvenliği, tüm hizmetlerin dijital ortamında yürütülmesi, minimum hata oranlarına ulaşılması, maliyetlerin düşürülmesi, hasta ve çalışan memnuniyetinin artması, teşhis ve tedavi de başarı ve hastanenin tercih edilirliğinin artması gibi birçok başarı sağlamaktadır.
Artech Medikal Bilgisayar ürün grubu ile Dijital Hastaneler için Hangi Çözümleri Sunmaktadır?
- Artech Ameliyathane Entegrasyon Sistemi
2017/745 Tıbbi Cihaz Regulasyonu ve IEC-60601 Medikal Cihaz ,elektriksel güvenlik ve elektro manyetik uygunluk standartlarına göre üretilen Artech Dijital Negatoskop ve Teletıp sistemi ameliyat esnasında hastalara ait cerrahi işlemlere, PACS görüntülerine ve ameliyat sırasında ihtiyaç duyulan medikal bilgilere kolay ve hızlı bir şekilde erişebilme imkânı sunmaktadır.
Artech Ameliyathane Entegrasyon Sistemi 11 Şehir Hastanesi, onlarca Kamu ve özel Hastanede güvenle kullanılmaktadır.
- Artech Mobil Medikal İstasyonlar
İlk yerli üretim Artech Mobil Medikal İstasyonlar, yoğun bakımlar, klinik alanlar ve servis katları gibi kritik tedavi alanlarında çalışan hemşireler için tasarlanmış, ergonomik, her türlü zeminde istenilen yere kolayca taşınabilen, hastane ve yoğun bakım alanlarının hijyen standartlarına uygun dijital iş istasyonlarıdır. Sağlık çalışanlarının çalışma ergonomisi ve konforunu ön planda tutarak çalışma şartlarının kalitesini arttırırken, hastanelerin iş süreçlerinin verdikleri sağlık hizmetlerini dijitalleşmesini sağlamaktadır.
- Artech Hastabaşı & Yoğun Bakım Bilgisayarı
Steril klavyeli ve dokunmatik ekran özelliği ile tasarlanmış Artech Hastabaşı & Yoğun Bakım Bilgisayarı hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden bilgi erişimini kolaylaştırmakta ve sağlık personelinin doğru bilgiye ulaşmasına yönelik güvenilir çözümler sunmaktadır.
- Artech Pendant Bilgisayar
Artech Pendant Bilgisayar çözümümü medikal kullanıma uygun hafif, istenilen yöne doğru kolayca hareket edebilen ve yer kaplamayan kompakt yapısı sayesinde özellikle kan alma kabinleri gibi dar alanlarda çalışan sağlık personelinin hayatını kolaylaştırmakta, dijital veriye anlık ulaşım sayesinde laboratuvarlarda meydana gelebilecek hataların önüne geçmektedir.
Çözümlerimizle ilgili detaylı bilgi için; https://www.artech-ipc.com.tr/urun-grubu/tr/medikal-bilgisayar-urunleri
Kaynakça; https://dijitalhastane.saglik.gov.tr/